24ur.com

print | close
. .
Sindrom razdražljivega črevesa
Ljubljana | 12.10.2008 | POP TV

Sindrom razdražljivega črevesa je najpogostejša bolezen prebavil. Običajno se pojavi v zgodnji odrasli dobi in srednjih letih, pri ženskah dvakrat pogosteje kot pri moških.

Driska
Ena najpogostejših težav so vetrovi, ki so velikokrat posledica prehrane. Še pomembnejši vzrok pa je divertikuloza, ki je dandanes tako pogosta, da velja za normalen del staranja.
Čeprav simptomi sčasoma vsaj delno ali povsem izzvenijo, se poslabšanja pojavljajo vse življenje. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.KAJ GA POVZROČA?
Vzroka težav strokovnjaki še niso povsem pojasnili, menijo pa, da gre za motnjo krčenja mišic v steni debelega črevesa. Debelo črevo, vključno z danko, postane preobčutljivo za dražljaje, kot so prisotnost hrane v črevesu, tesnobnost, bolezen ali stres, in se v odgovor nanje čezmerno krči, kar lahko povzroča napade količnih bolečin.

Preobčutljivo črevo možgane prepogosto opozarja, da je nekaj narobe. Zato se mučnih simptomov, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, vetrovi in tiščanje na blato, bolniki zavedajo pogosteje kot zdravi ljudje. 

Bolnik ima znake črevesnega raka, ulceroznega kolitisa ali celo aidsa. Vendar so skrbi odveč - težave so nedvomno funkcionalne in niso znamenje hude bolezni.  

Ena najpogostejših težav so vetrovi, ki so velikokrat posledica prehrane. Še pomembnejši vzrok pa je divertikuloza, ki je dandanes tako pogosta, da velja za normalen del staranja.
KAKŠNI SO SIMPTOMI?
Simptomi sindroma razdražljivega črevesa so:
- bolečine v trebuhu,
- vetrovi,
- napihnjenost,
- bolečine ob praznjenju črevesa,
- občutek nepopolnega izpraznjenja črevesa,
- zaprtje,
- driska,
- najpogosteje pa izmenjavanje obdobij zaprtja in drisk.
. .

http://24ur.com/naslovnica/simptomiinbolezni/20081012_3143627.php
©24ur.com Vse pravice pridrzane | print   | close